Zwolle met kinderen: 7 leuke activiteiten op een rij!

Een weekendje weg naar Zwolle met kinderen is een leuk idee! Er is genoeg te doen om u en uw gezin minimaal twee dagen te vermaken in deze oostelijke stad. Het centrum van Zwolle is compact en omgeven door een gracht. Op basis van de verschillende keren dat wij de stad hebben bezocht, zetten wij voor jou de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Zwolle met kinderen op een rijtje.

1: Dinoland Zwelle

Dit park staat volledig in het teken van dinosaurussen. Binnen biedt Dinoland Zwolle allerlei activiteiten voor kinderen van alle leeftijden. Zo kunnen kinderen knutselen, botten opgraven, een opgraving bekijken met een VR-bril en allerlei interactieve spelletjes spelen die verband houden met deze dinosaurussen. Wij vonden dit echt een geweldig park om met onze dochter te bezoeken.

In het buitengedeelte van het park heb je verschillende grote dino’s, maar ook een minigolfbaan, een verkeersruimte, een grote speeltuin, grote trampolines en verschillende klimbanen. Dinoland is eigenlijk een geweldige speeltuin voor kinderen en ze kunnen ook het een en ander leren over dinosaurussen.

Ook bij minder weer is Dinoland goed te bezoeken, want er is een binnenspeeltuin en een binnenruimte om te lasergamen. We vonden lasergamen erg leuk en duurde ongeveer 15 minuten. Natuurlijk is er ook een show gewijd aan dinosaurussen.

Bij de kassa kunt u ook een kinderspeurtocht door het park krijgen. We zijn er uiteindelijk de hele middag gebleven, maar vonden het eigenlijk te kort. De volgende keer dat we dit park bezoeken, komen we direct vroeg in de ochtend om wat meer tijd te hebben.

2: Ontdekkingshoek

De Discovery Corner, bekend als Ontdekhoek Zwolle, is een uitgebreide werkplaats speciaal ontworpen voor kinderen van vier tot veertien jaar oud. Hier worden meer dan 30 verschillende experimenten aangeboden, waardoor kinderen op een interactieve en educatieve manier kunnen ontdekken en leren. Enkele voorbeelden van de activiteiten zijn het maken van chips van aardappelen, het bouwen van een dam van stenen om water tegen te houden, en het produceren van hun eigen zeep.

Ontdekhoek Zwolle, hoewel niet gelegen in het hart van de stad, is gemakkelijk bereikbaar met de auto, slechts op een korte rit van ongeveer vijf minuten vanuit het centrum. Dit maakt het een toegankelijke bestemming voor gezinnen die op zoek zijn naar een educatieve en leuke activiteit voor hun kinderen.

Vergelijkbaar met andere vestigingen van Ontdekhoek in Nederland, zoals die in Rotterdam waar je eerder met je dochter bent geweest, biedt Ontdekhoek Zwolle een vergelijkbare ervaring. Het is een ideale plek om een ochtend door te brengen, waar kinderen worden aangemoedigd om hun nieuwsgierigheid te verkennen en praktische wetenschappelijke concepten te ontdekken in een veilige en inspirerende omgeving.

3: De Peperbus-toren beklimmen

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Zwolle is de 75 meter hoge Onze Lieve Vrouwentoren, bij het publiek beter bekend als de Peperbustoren. Sterker nog, je kunt deze toren beklimmen en bovenaan heb je een adembenemend uitzicht over de stad Zwolle en omgeving.

Het beklimmen van de meer dan 300 treden kan moeilijk zijn voor jonge kinderen, maar met voldoende pauzes tussen de treden zouden zelfs deze kinderen de top van de toren moeten kunnen bereiken.

De toegang tot de toren kost een paar euro en als je een rondje door het stadscentrum loopt, kan de toren niet ontbreken. Op veel plekken in de stad zie je de toren boven de huizen uitstijgen. Voor meer informatie over de openingstijden van de toren kunt u terecht op de website van de toren.

4: Spelen in het Lemelerbergbos

Als u met kinderen de natuur in Zwolle in wilt, is natuurgebied Lemelerberg een goede optie. Dit natuurgebied met speelbos ligt op een klein half uurtje rijden van Zwolle. We parkeren de auto bij theehuis Lemelerberg en zien op de informatieborden op de parkeerplaats bij het theehuis dat er verschillende wandelroutes zijn.

Op dezelfde manier heb je een route voor kinderen genaamd “het leeuwenpad”. Deze route van ongeveer 4 kilometer doorkruist het bos en de heidevelden. Daarbij volg je gedurende de hele route de duidelijk gemarkeerde rode stippen en pijlen. We lopen een deel van de weg naar het dikke stenen uitkijkpunt.

Bovenop de Lemelerberg heb je het speelbos “In het leeuwenhol”. Hier kunnen kinderen klimmen en klimmen. Het is geen heel groot speelbos, maar er is genoeg vertier om jou en de kinderen een uurtje te vermaken. Hier heb je verschillende natuurpaden, boomhutten en rioolbuizen in het bos. Ook heb je hier in het bos verschillende hangmatten waar je lekker in weg kunt kruipen. Het speelbos is geschikt voor kinderen tot ongeveer 10 jaar.

5: Doepark Nooterhof

Doepark Nooterhof is een fantastische bestemming in Zwolle, vooral in de zomer, waar gezinnen met kinderen een geweldige tijd kunnen beleven. Het park bevindt zich net buiten de stad, op slechts 10 minuten rijden, en staat bekend om zijn grote waterspeeltuin, die een perfecte plek biedt voor kinderen om zich te vermaken en af te koelen na een dagje Zwolle.

Het park wordt met veel zorg onderhouden door vrijwilligers, wat bijdraagt aan de charmante en ontspannen sfeer. Direct naast de waterspeeltuin bevindt zich een tent, genaamd het Earthship, waar bezoekers tegen zeer redelijke prijzen drankjes en ijsjes kunnen kopen. Het Earthship heeft ook een prachtig terras met uitzicht op de waterspeeltuin, waardoor ouders kunnen ontspannen terwijl ze hun kinderen in de gaten houden.

De opbrengsten van de tent komen volledig ten goede aan het onderhoud en de verdere ontwikkeling van het park, wat de gemeenschapsgerichte instelling van Doepark Nooterhof benadrukt. Naast de waterspeeltuin biedt het park ook andere attracties, zoals een blotevoetenpad waar bezoekers kunnen genieten van het gevoel van verschillende ondergronden onder hun voeten, en verschillende speurtochten die kinderen kunnen ondernemen.

Doepark Nooterhof is tijdens de zomermaanden op specifieke dagen geopend, namelijk op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag in de middaguren. Dit maakt het een perfecte bestemming voor een ontspannen middagje uit met het gezin, waar zowel kinderen als volwassenen kunnen genieten van de natuurlijke omgeving en de vele activiteiten die het park te bieden heeft.

Overige activiteiten voor kinderen Zwolle

In Zwolle heb je nog meer activiteiten voor kinderen. We noemen nog kort enkele andere kinderactiviteiten in Zwolle.

6.Pannenkoekenschip:Het Pannenkoekenschip biedt een gezellige afsluiting van je dag in Zwolle. Gelegen op ongeveer 15 minuten loopafstand van het stadscentrum, is dit unieke restaurant gevestigd op een historisch schip. Je hebt de mogelijkheid om zowel binnen in de boot als buiten, aan het water, te genieten van heerlijke pannenkoeken. De sfeer aan boord is warm en uitnodigend, met uitzicht op de grachten van Zwolle. Het interieur van het schip ademt een maritieme charme, wat bijdraagt aan de bijzondere ervaring van dineren op het water. Of je nu met vrienden, familie of alleen bent, het Pannenkoekenschip biedt een ontspannen setting om te genieten van traditionele Nederlandse pannenkoeken met diverse toppings en smaken.

7.Park Wezenlanden: Park Wezenlanden is een van de grootste parken in Zwolle en bevindt zich op slechts tien minuten lopen van het stadscentrum. Het park biedt een uitgestrekt groen gebied waar bezoekers kunnen genieten van ontspanning en recreatie te midden van de natuur.

Dit park is perfect gelegen tegenover Doepark Nooterhof, waardoor beide parken gemakkelijk gecombineerd kunnen worden tijdens een dagje uit. Park Wezenlanden beschikt over twee speeltuinen waar kinderen veilig kunnen spelen en plezier kunnen hebben. Daarnaast heeft het park een grote kinderboerderij, waar jonge bezoekers kunnen kennismaken met verschillende boerderijdieren en interactieve ervaringen kunnen opdoen.

Voor gezinnen biedt een bezoek aan Park Wezenlanden en Doepark Nooterhof een heerlijke halve dag vol familieplezier. De ruime groene grasvelden, speelvoorzieningen en educatieve aspecten van de kinderboerderij maken het park een populaire bestemming voor zowel lokale bewoners als toeristen die op zoek zijn naar een ontspannen en educatieve ervaring in Zwolle.

8.Kindertheater:Dit theater bevindt zich net buiten het centrum van Zwolle en biedt een speciale ervaring voor gezinnen met kinderen die van Moletje houden. Moletje-voorstellingen zijn populaire poppenvoorstellingen die gebaseerd zijn op de avonturen van Moletje, een geliefd figuur uit kinderboeken en televisieseries.

In het Kindertheater kun je verschillende uitvoeringen van Moletje bijwonen, waarbij de poppen tot leven komen in kleurrijke en levendige voorstellingen. De voorstellingen zijn speciaal ontworpen om kinderen te vermaken en te betrekken, met verhalen die educatieve en moraalvormende elementen bevatten.

De locatie van het theater net buiten het centrum maakt het gemakkelijk bereikbaar voor gezinnen die Zwolle bezoeken. Het biedt een intieme setting waar kinderen dicht bij het podium kunnen zitten en interactie kunnen hebben met de karakters. Voor ouders en verzorgers is het een kans om samen met hun kinderen te genieten van cultureel verrijkende theaterervaringen in een kindvriendelijke omgeving.